Letni obiad – pieczone ziemniaczki z Grana Padano, grillowaną piersią z kurczaka i zieloną sałatką
Pyszny letni obiad, który sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad dla gości jak również jako szybki obiad po pracy.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na zapiekane ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki grana padano
- Przyprawa do słodkich ziemniaków
- Syrop z agawy
- Suszone pomidory z bazylią
- 3 gałązki pomidorów koktajlowych
Ziemniaki obierz, pokój w kształt frytek. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć ziemniaki. Gotuj je przez 15 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedź. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Posyp przyprawą do słodkich ziemniaków oraz suszonymi pomidorami z bazylią. Na koniec polej je syropem z agawy i wymieszaj.
Na wierzch połóż pomidorki. Całość piecz 20 minut w 180 stopniach *piekarnik musi być nagrzany wcześniej. Po 20 minutach mięso posyp serem grana padano.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2lub 3 garści szpinaku
- 1 ogórek
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- Pieprz cytrynowy
Kapustę drobno posiekaj, następnie pokrój ogórka i dodaj szpinak. Całość polej olejem i dopraw pieprzem cytrynowym. Wymieszaj.
Grillowana pierś z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka
- Przyprawa do mięs
- Pieprz cytrynowy
Pierś z kurczaka przetnij na 3 części. Mięso natnij tak by przyprawy weszły w głąb mięsa. Rozgrzej grilla. Grilluj mieso po 3 minuty z każdej strony (wszystko zależy od grubości).
Na talerz wyłóż ziemniaki, sałatkę i grillowane mieso i gotowe.
Ciesz się smakiem letniego obiadu!