Letnia zupa z cukinii i warzyw

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie (zielone lub zielono-żółte)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30% lub 18% (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrój w plasterki lub kostkę.

W garnku rozgrzej masło lub oliwę, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia.

Dorzuć marchewkę, pietruszkę i czosnek – smaż kilka minut.

Cukinię umyj i pokrój w półplasterki lub kostkę (nie musisz obierać).

Dodaj do reszty warzyw i smaż jeszcze 3–4 minuty.

Zalej wszystko bulionem, gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut – do miękkości warzyw.

Część zupy możesz zmiksować (lub całość, jeśli chcesz krem), a część zostawić w kawałkach.

Wlej śmietankę, zagotuj jeszcze raz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Opcjonalnie możesz dodać grzanki, groszek ptysiowy lub starty parmezan.

Dodaj kawałki pomidora lub pomidorki koktajlowe na koniec. Możesz dosypać kaszę jaglaną lub ryż i zblendować

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kwiaty cukinii faszerowane serem w cieście

Składniki: Do nadzienia: 8–10 kwiatów cukinii (świeżych, najlepiej z młodych cukinii) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia,…

 Sałatka z pomarańczą i rukolą

Składniki: 1 opakowanie rukoli sałata lodowa duży granat 3 pomarańcze 2 garści orzechów  Sos: 2 łyżki musztardy miodowej …

Ciasto z truskawkami

Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 100 g masła…