Letnie drożdżówki z serem riccotta, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

13.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
Składniki na ciasto:

Zdrowsza wersja/tradycyjna wersja

  • 700 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 70 g rozpuszczonego masła 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka roślinnego lub wody/mleka krowiego
Dodatki:
  • 2 opakowania sera ricotta 
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 300 g borówek 
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
Przygotowanie:

Do miski dodaj drożdże. Następnie wlej do drożdży mleko oraz wsyp 1 łyżkę erytrytolu. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, a także pozostały erytrytol oraz sól. Do suchych składników wlej wyrośnięty rozczyn, mieszaj łyżką, a następnie partiami wlewaj masło. Na końcu wbij jajka. Całość zagnieć. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, a następnie duś przez 5 minut. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Następnie wałkuj je (podsumuj ciasto mąką) i wycinaj10/12 drożdżówek (ja to robię dużym kubkiem).

Przy użyciu szklanki zrób wgłębienie, a następnie połóż na środek łyżkę sera ricotta wymieszanego z budyniem, łyżkę rabarbaru, a także borówki. Ciasto smaruj mlekiem lyb roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10/15 minut. Po tym czasie wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz je około 15/17 minut w pieksarniku rozgrzanym do 180 stopni-grzanie góra-dół.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rolada z salami- szybka przekąska na imprezę

Do przygotowania tej rolady potrzebujesz: 1 spód do pizzy 8 plastrów salami 8 plastrów żółtego sera 1/2 żółtej…

Domowe leczo z cukinią do słoików na zimę

Składniki: (na ok. 6–8 słoików po 500 ml): 2 duże cukinie (ok. 1,5–2 kg) 2–3 papryki (czerwona, żółta…

Pieczony pstrąg z sosem czosnkowo-miętowym 

Składniki: 2 pstrągi 1 por 2 marchewki 1 pietruszka  1/2 małego kalafiora  1/2 małego brokułu  sól, pieprz, cytryna,…