Letnie drożdżówki z serem riccotta, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Składniki:
Składniki na ciasto:
Zdrowsza wersja/tradycyjna wersja
- 700 g mąki orkiszowej/pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
- 2 jajka
- 350 ml mleka roślinnego lub wody/mleka krowiego
Dodatki:
- 2 opakowania sera ricotta
- 1 opakowanie budyniu
- 1/2 kg rabarbaru
- 300 g borówek
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
Przygotowanie:
Do miski dodaj drożdże. Następnie wlej do drożdży mleko oraz wsyp 1 łyżkę erytrytolu. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, a także pozostały erytrytol oraz sól. Do suchych składników wlej wyrośnięty rozczyn, mieszaj łyżką, a następnie partiami wlewaj masło. Na końcu wbij jajka. Całość zagnieć. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, a następnie duś przez 5 minut. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Następnie wałkuj je (podsumuj ciasto mąką) i wycinaj10/12 drożdżówek (ja to robię dużym kubkiem).
Przy użyciu szklanki zrób wgłębienie, a następnie połóż na środek łyżkę sera ricotta wymieszanego z budyniem, łyżkę rabarbaru, a także borówki. Ciasto smaruj mlekiem lyb roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10/15 minut. Po tym czasie wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz je około 15/17 minut w pieksarniku rozgrzanym do 180 stopni-grzanie góra-dół.
I gotowe
Smacznego!