Makaron ze szparagami w sosie paprykowo-pomidorowym

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szparagowe wiosenne szaleństwo. Szparagi to idealny dodatek do makaronów jaj, ale świetnie smakują również z szynką parmeńską. Poniżej pomysł na szybki obiad. Zakochasz się w nim. Obiecuję 🙂

Składniki:
  • 1 pęczek szparagów
  • 140 g makaronu
  • 3 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • przyprawa do mięs
Przygotowanie:

Pomidory i paprykę piecz 20 minut w piekarniku. Pomidory przetrzyj przez sito, a z papryki pozbądź się skóry i gniazd nasiennych. Całość razem blenduj. Kurczaka obsyp przyprawami. Piecz 20 minut w 180°.  Przecier z pomidorów i papryki wlej na patelnię. Redukuj poprzez gotowanie na małym ogniu. Szparagi umyj. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do sosu pomidorowo-paprykowego. Duś na małym ogniu przez 6 minut. Dopraw solą i ulubionymi przeprawami. Kurczaka pokrój. Całość podawaj z makaronem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z…

Tarte   ogórki   (na zimę), idealne do przyrządzania zimą zupy ogórkowej

Składniki: (na ok. 6 słoików 500 ml) 3 kg świeżych ogórków gruntowych (krótko przechowywanych, twardych) 6–8 główek świeżego…

Gnocchi z kurczakiem i pesto

Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu- gnocchi z kurczakiem i pesto. Pokażę Ci w jak łatwy sposób…