Makaron ze szparagami w sosie paprykowo-pomidorowym

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szparagowe wiosenne szaleństwo. Szparagi to idealny dodatek do makaronów jaj, ale świetnie smakują również z szynką parmeńską. Poniżej pomysł na szybki obiad. Zakochasz się w nim. Obiecuję 🙂

Składniki:
  • 1 pęczek szparagów
  • 140 g makaronu
  • 3 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • przyprawa do mięs
Przygotowanie:

Pomidory i paprykę piecz 20 minut w piekarniku. Pomidory przetrzyj przez sito, a z papryki pozbądź się skóry i gniazd nasiennych. Całość razem blenduj. Kurczaka obsyp przyprawami. Piecz 20 minut w 180°.  Przecier z pomidorów i papryki wlej na patelnię. Redukuj poprzez gotowanie na małym ogniu. Szparagi umyj. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do sosu pomidorowo-paprykowego. Duś na małym ogniu przez 6 minut. Dopraw solą i ulubionymi przeprawami. Kurczaka pokrój. Całość podawaj z makaronem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

 Składniki na spód: 200 g płatków kukurydzianych  80 g masła  Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego…

Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…

Lekka pasta jajeczna z awokado

Składniki: 4 jajka 1 ogórek gruntowy  1 awokado  1 pęczek szczypiorku  Sok z 1/2 cytryny  3 łyżki skyru…