Malinowa Fantazja z mini bezami i bananami

Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wbij białka. Ubij je na sztywno Gdy białka będą sztywne dodawaj cukier. Gdy cukier rozpusci się w białkach dodaj żółtka. Zmniejsz obroty i zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Ciasto biszkoptowe wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz biszkopt 18/20 minut.
Składniki na krem malinowy:
- 200g malin
- 40g cukru pudru
- 500g serka mascarpone
- 600g słodkiej śmietany 36%
Przygotowanie:
Do miski dodaj zimną śmietankę 36% oraz mascarpone. Całość miksuj aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz maliny przetarte przez sitko (przetarcie malin powoduje usunięcie pestek- pestki w kremie po przetarciu przetarciu wchodzą w zęby).
Dodatkowo:
- 6/7 bananów
- Mini bezy do dekoracji
- Konfitura malinowa
- Maliny do dekoracji
Poncz:
- Sok z 1 cytryny
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Biszkopt nasącz ponczem. Następnie wyłóż konfiturę malinową. Obierz banany. Przekrój je na pół. Ułóż je na konfiturze. Na banany wyłóż malinowy krem mascarpone. Całość wyrównaj. Udekoruj malinami i mini bezami.
Całość chłodzić minimum 2h.
I gotowe!