Malinowe cappuccino
Zesmakuj ze mną pysznego ciasta, które swoim wyjątkowym smakiem zachwyci Twoich gości.
Delikatny kakaowy biszkopt, galaretka z malinami i kawowe mascarpone.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka. Dodaj również cukier. Całość ubij na puszystą masę. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.
Składniki malinową galaretkę:
- 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
- 2 galaretki malinowe
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść we wrzątku zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Ja zawsze dodaję 200 ml mniej niż wskazuje opakowanie. Dokładnie wymieszaj galaretkę i ją ostudź. Ostudzoną galaretkę wlej do malin. Czekaj aż galaretka zacznie tężeć. Jeśli galaretkę połączysz z mrożonymi malinami proces tężenia będzie krótki.
Z biszkoptu pozbądź się papieru do pieczenia. Wytnij nowy papier i połóż na spód blaszki. Na papier połóż biszkopt, a następnie wylej tężejące maliny.
Składniki krem kawowy:
- 400 ml śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kakao *opcjonalnie do koloru kremu
- 4 łyżeczki cukru pudru *opcjonalnie jeśli lubisz słodkie kremy
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietankę. Do śmietanki dodaj kawę rozpuszczoną we wrzątku. Całość ubij na pół sztywno. Dodaj mascarpone, kakao i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć. Gotową masę wyłóż na warstwę malinową. Gdy wyłożysz masę kawową czas na ostatnią warstwę mascarpone, którą możesz pominąć gdyż ciasto z samym kremem kawowym równie pysznie smakuje.
Gdy zdecydujesz się na rezygnację z białego kremu wystarczy ciasto posypać ciemnym kakao. Ilość kakao uzależniona od też czy lubisz ciasta bardzo słodkie czy tez mniej.
Składniki krem biały:
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- kakao
Przygotowanie:
Śmietankę ubij na półsztywno, dodaj cukier puder oraz mascarpone. Całość ubijaj na małych obrotach aż krem będzie gęsty. Tak samo jak przy ciemnym kremie nie ubijaj go zbyt długo. Może to spowodować zwarzenie się kremu.
Biały krem wyłóż na krem kawowy. Wierzch ciasta posyp kakao.
Ciasto odstaw na 2 h do lodówki lub na 1h do zamrażarki.
I gotowe!