Marynowana cebulka perłowa z marchewką i czosnkiem

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

na ok. 6–7 słoików po 500 ml

  • 1 kg cebulki perłowej (małe, białe cebulki)
  • 2 marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 ząbków czosnku – w całości, obrane
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1–2 łyżeczki soli kamiennej

Zalewa octowa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3–4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Cebulki perłowe zalej wrzątkiem na 30 sekund, przelej zimną wodą i obierz.

Marchewkę pokrój w cienkie plasterki.

Czosnek obierz.

Umieść cebulki, marchew, czosnek i przyprawy (liść laurowy, ziele, pieprz, gorczycę) w dużym garnku lub misce.

Zalej gorącą, przygotowaną zalewą octową.

Pozostaw całość na minimum 2–3 godziny do przegryzienia smaków (lub na całą noc – lepszy efekt).

Jeśli chcesz zawekować, przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania.

W lodówce bez pasteryzacji – do 2–3 tygodni.

Po pasteryzacji – w spiżarni nawet do 6 miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
 Różowe kopytka z burakami

Składniki: Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 średni burak (ok. 150 g) – upieczony…

Przepis na duszoną wieprzowinę z papryką i cebulą

Składniki: Porcja: 4 osoby 800 g wieprzowiny (karkówka lub łopatka), pokrojonej w plastry o grubości ok. 1 cm…

Przepis na sałatkę na zimę Babci Marysi

Składniki: (na ok. 4 słoiki po 500 ml) Marchewka: 3 średnie sztuki Ogórki gruntowe: 4–5 średnich Cebula: 2…