Marynowana cebulka perłowa z marchewką i czosnkiem

Składniki:
na ok. 6–7 słoików po 500 ml
- 1 kg cebulki perłowej (małe, białe cebulki)
- 2 marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
- 6 ząbków czosnku – w całości, obrane
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1–2 łyżeczki soli kamiennej
Zalewa octowa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3–4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Cebulki perłowe zalej wrzątkiem na 30 sekund, przelej zimną wodą i obierz.
Marchewkę pokrój w cienkie plasterki.
Czosnek obierz.
Umieść cebulki, marchew, czosnek i przyprawy (liść laurowy, ziele, pieprz, gorczycę) w dużym garnku lub misce.
Zalej gorącą, przygotowaną zalewą octową.
Pozostaw całość na minimum 2–3 godziny do przegryzienia smaków (lub na całą noc – lepszy efekt).
Jeśli chcesz zawekować, przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania.
W lodówce bez pasteryzacji – do 2–3 tygodni.
Po pasteryzacji – w spiżarni nawet do 6 miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!