Marynowana cukinia w stylu curry

16.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 8–10 słoików po 300 ml)

Warzywa:

  • 2,5 kg młodej cukinii
  • 500 g marchewki
  • 2 średnie cebule (opcjonalnie dla łagodniejszego smaku)

Przyprawy na każdy słoik (300 ml):

  • 1 kuleczka ziela angielskiego
  • 1 kuleczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kurkumy (lub 1 łyżeczka mieszanki curry)
  • kawałek (ok. 0,5 cm) świeżego imbiru lub ¼ łyżeczki suszonego
  • 1 liść laurowy

Zalewa (łącznie ok. 2,7 l):

  • 2 l wody
  • 200 ml octu 10%
  • 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 g)
  • 150 g cukru

Do pasteryzacji:

  • 8–10 czystych słoików 300 ml z jednolitymi, złotymi nakrętkami

Przygotowanie:

Umyj słoiki i nakrętki gorącą wodą z płynem.

Osusz, ustaw słoiki dnem do góry na blasze i podgrzewaj w piekarniku 120 °C przez 15 min.

Nakrętki włóż na ostatnie 5 min do piekarnika lub zagotuj 5 min w garnku.

Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki ok. 4 mm.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub słupki.

Cebulę pokrój w półplasterki.

Na dno każdego słoika wsyp przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, kurkumę/curry, imbir i liść laurowy.

Ułóż warstwami cukinię, marchewkę i cebulę, lekko ugniatając, aż słoik będzie pełny.

W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, aż całkowicie się rozpuszczą.

Dodaj ocet, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Gorącą zalewę wlej do słoików, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni pod dekielkiem.

Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, aby były czyste, i mocno dokręć złote nakrętki.

Ułóż słoiki pionowo w dużym garnku na ściereczce, zalej gorącą wodą do ¾ wysokości słoików.

Pasteryzuj od momentu zagotowania wody przez 10 min.

Po ugotowaniu wyjmij słoiki i ostudź, stawiając je do góry dnem na ściereczce.

Po ostygnięciu odwróć słoiki korkiem do góry.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 12 miesięcy.

Najlepiej spożyć po 2–3 tygodniach, gdy aromaty się przegryzą.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków na zimę (z marchwią i cebulą)

Składniki: (na ok. 7–8 słoików 500 ml): 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki) 3 marchewki (starte…

Sałatka z ogórków i warzyw do słoików (na zimę)

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 0,5 kg marchwi 0,5 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 1 łyżka soli…

Tradycyjna zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki: (4–5 porcji) 6 niewielkich ogórków małosolnych (ok. 400 g) 4 średnie ziemniaki (ok. 400 g) 1 duża…