Marynowana cukinia w stylu curry

Składniki:
(ok. 8–10 słoików po 300 ml)
Warzywa:
- 2,5 kg młodej cukinii
- 500 g marchewki
- 2 średnie cebule (opcjonalnie dla łagodniejszego smaku)
Przyprawy na każdy słoik (300 ml):
- 1 kuleczka ziela angielskiego
- 1 kuleczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki gorczycy
- ½ łyżeczki kurkumy (lub 1 łyżeczka mieszanki curry)
- kawałek (ok. 0,5 cm) świeżego imbiru lub ¼ łyżeczki suszonego
- 1 liść laurowy
Zalewa (łącznie ok. 2,7 l):
- 2 l wody
- 200 ml octu 10%
- 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 g)
- 150 g cukru
Do pasteryzacji:
- 8–10 czystych słoików 300 ml z jednolitymi, złotymi nakrętkami
Przygotowanie:
Umyj słoiki i nakrętki gorącą wodą z płynem.
Osusz, ustaw słoiki dnem do góry na blasze i podgrzewaj w piekarniku 120 °C przez 15 min.
Nakrętki włóż na ostatnie 5 min do piekarnika lub zagotuj 5 min w garnku.
Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki ok. 4 mm.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub słupki.
Cebulę pokrój w półplasterki.
Na dno każdego słoika wsyp przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, kurkumę/curry, imbir i liść laurowy.
Ułóż warstwami cukinię, marchewkę i cebulę, lekko ugniatając, aż słoik będzie pełny.
W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, aż całkowicie się rozpuszczą.
Dodaj ocet, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gorącą zalewę wlej do słoików, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni pod dekielkiem.
Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, aby były czyste, i mocno dokręć złote nakrętki.
Ułóż słoiki pionowo w dużym garnku na ściereczce, zalej gorącą wodą do ¾ wysokości słoików.
Pasteryzuj od momentu zagotowania wody przez 10 min.
Po ugotowaniu wyjmij słoiki i ostudź, stawiając je do góry dnem na ściereczce.
Po ostygnięciu odwróć słoiki korkiem do góry.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 12 miesięcy.
Najlepiej spożyć po 2–3 tygodniach, gdy aromaty się przegryzą.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!