Marynowana czerwona cebula w zalewie octowej

Składniki:
(na ok. 4–6 słoików po 300 ml)
- 1 kg czerwonej cebuli
- 2 szklanki octu jabłkowego lub spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 3–4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 5–6 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- kilka gałązek rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie)
- 2–3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka lub plasterki.
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier i przyprawy.
Zagotuj i gotuj przez 1–2 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Do wyparzonych słoików włóż cebulę, czosnek i gałązkę ziół (jeśli używasz).
Zalej gorącą zalewą do pełna.
Pasteryzuj słoiki przez 10 minut w garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Jeśli nie pasteryzujesz – przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2–3 tygodni.
Po pasteryzacji – przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!