Marynowane cytryny w miodzie z kurkumą i imbirem

2.10.2022
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej cytryny marynowanej w miodzie z kurkumą i imbirem.

Jest ona świetnym dodatkiem do herbaty lipowej, która świetnie rozgrzewa organizm w trakcie przeziębień.

Cytryny z imbirem i kurkumą skutecznie pomagają w zwalczaniu jesiennych przeziębień.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 3 cm imbiru
  • 3 cm kurkumy
  • 400 ml miodu lipowego

Dodatki:

Suszony kwiat lipy

Przygotowanie:

Imbir i kurkumę pokrój w cienkie plasterki.

Cytryny umyj i również pokrój. Wszystkie składniki przełóż do słoika.

Zalej je miodem. Odstaw na 3/4 dni w ciepłe miejsce.

Zamarynowane cytryny podawaj z herbatą z suszonych kwiatów lipy.

Po otwarciu słoik z miodem przechowuj w lodówce.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Mizeria „na zimę”

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania ~30 min + pasteryzacja) 2 kg świeżych ogórków gruntowych lub…

Przepis na lekkie ciasto z jogurtem, truskawkami i galaretką

Składniki: (blacha 20×30 cm, ok. 12 porcji) Spód 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200 g) 2–3 łyżki wody…

Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki: (na 4–6 porcji): 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np.…