Marynowane kurki w słoikach

Składniki:
- 1 kg świeżych kurek
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1/3 szklanki cukru
- 200 ml octu spirytusowego 10%
- 800 ml wody
- 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych w plasterki)
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 6–8 owoców jałowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyść z piasku, igliwia i zanieczyszczeń – najlepiej użyć miękkiego pędzelka lub przemyć szybko zimną wodą i dobrze odsączyć. Większe grzyby przekrój na pół. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli, wrzuć kurki i blanszuj przez około 3–4 minuty od ponownego zagotowania wody, następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia. W oddzielnym garnku przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec). Gotuj przez 2 minuty, a następnie odstaw. Do wyparzonych słoików włóż po kilka plasterków czosnku, a następnie ciasno układaj kurki do ¾ wysokości. Zalej wszystko gorącą zalewą, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Szczelnie zakręć słoiki złotymi nakrętkami, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania. Po wyjęciu odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gotowe grzybki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsze będą po około 2 tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!