Marynowane maślaki w occie

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Grzyby:

  • 1,5–2 kg maślaków (świeżych, oczyszczonych)

Zalewa:

  • 3  szklanki wody
  • ¾  szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatki do każdego słoika:

  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1–2 plasterki cebuli
  • opcjonalnie: kawałek marchewki, gorczyca, koperek

Przygotowanie:

Obierz śliską skórkę z kapeluszy (to ważne – może być gorzka).

Dokładnie oczyść nóżki i całość przepłucz.

Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Wrzuć grzyby i gotuj przez 10–15 minut, aż zmiękną i opadną.

Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku.

Do wyparzonych słoików włóż przyprawy i cebulę.

Dodaj obgotowane maślaki.

Zalej gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami.

Włóż słoiki do dużego garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików).

Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Wyjmij i odstaw do góry dnem, aż całkowicie ostygną.

Uwagi:

  • Marynowane maślaki najlepiej smakują po 1–2 tygodniach leżakowania.
  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zalewę możesz wzbogacić odrobiną miodu zamiast cukru – dla delikatniejszego smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pyszna sałatka z kurczakiem i szparagami

Składniki na dwie porcje: Makaron (150 g) Zielone szparagi(1 pęczek) Pierś z kurczaka (200 g) Przyprawa do kurczaka…

Przepis na nocną owsiankę z nasionami chia i orzechami pekan

Składniki:  (porcja w słoiku ok. 350–400 ml) ½ szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 banan…

Ciasto z borówkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 1/2 szklanki…