Marynowane pieczarki

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Grzyby:

  • 1 kg pieczarek (najlepiej drobnych lub średnich)- ja użyłam brązowych
  • 1 łyżeczka soli (do gotowania)

Zalewa octowa:

  • 600 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatki (do każdego słoika):

  • 1–2 liście laurowe
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • 3–4 ziarna czarnego pieprzu
  • (opcjonalnie) plaster cebuli lub ząbek czosnku

Przygotowanie:

Umyj i oczyść pieczarki. Jeśli są duże, pokrój na połówki lub ćwiartki.

Wrzuć pieczarki do osolonego wrzątku i gotuj przez 5–7 minut. Odcedź i odstaw.

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj 2–3 minuty, aż wszystko się rozpuści.

Do wyparzonych słoików włóż przyprawy, następnie pieczarki (i opcjonalnie cebulę lub czosnek).

Zalej grzyby gorącą zalewą tak, aby całkowicie je przykryła.

Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, a po wystudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Pieczarki będą gotowe do jedzenia po ok. 1–2 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe konfitury malinowe w słoikach

Składniki: 1 kg malin 800 g cukru 1 łyżeczka kwasu cytrynowego (opcjonalnie, dla lepszej trwałości) Słoiki (najlepiej z…

Pampuchy z sosem borówkowym i marakują

Zastanawiasz się czy zdrowy obiad może być prosty w przygotowaniu? Ja pokażę Ci, że tak, poniżej znajdziesz propozycję…

Sałatka ogórkowa z koperkiem i cebulą na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule 2–3 marchewki (opcjonalnie, dla koloru)…