Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

31.07.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki na ciasto drożdzowe:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Składniki na gryczaną kruszonkę:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodaj drożdże. Całość wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, erytrytol lub cukier oraz sól. Rozpuść również masło. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozczyn, nasypnie wbij jajka, a na koniec stopniowo dodawaj roztopione masło. Całość zagniataj 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na pół i rozwałkuj każdą część w okrąg. Potnij ciasto tak samo jak pizzę, jednak na mniejsze części. Zwijaj rogaliki. 

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki dodaj do miski i zmiksuj. Rogaliki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką, odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecz 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Gotowe rogaliki śmiało możesz podawać ze słodkimi dodatkami, ale również ze słonymi.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Tarta z kremem pistacjowym, malinami i miętą

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)• 50 g cukru pudru• 1…

Kluski na parze (pampuchy) z musem mango

Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu bułek na parze. Jeśli kochasz tak samo mango jak…

Wiosenne śniadanie z sadzonym jajkiem na wodzie i szparagami

Składniki: 🥚🥚2 jajka 🥯🥯2 bajgle  🥬 2 garści mixu sałat  🥦1 pęczek zielonych szparagów  Koperek  Sos: 2 łyżki…