Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

Składniki na ciasto drożdzowe:
- 550 g mąki orkiszowej/pszennej
- 140 ml mleka roślinnego/krowiego
- 35 g świeżych drożdży
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 100 g masła
- 4 łyżki erytrytolu/ cukru
- 4 jajka
Składniki na gryczaną kruszonkę:
- 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
- 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu
- 5 czubatych łyżek mąki gryczanej
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodaj drożdże. Całość wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, erytrytol lub cukier oraz sól. Rozpuść również masło. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozczyn, nasypnie wbij jajka, a na koniec stopniowo dodawaj roztopione masło. Całość zagniataj 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na pół i rozwałkuj każdą część w okrąg. Potnij ciasto tak samo jak pizzę, jednak na mniejsze części. Zwijaj rogaliki.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki dodaj do miski i zmiksuj. Rogaliki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką, odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecz 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Gotowe rogaliki śmiało możesz podawać ze słodkimi dodatkami, ale również ze słonymi.