Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

31.07.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki na ciasto drożdzowe:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Składniki na gryczaną kruszonkę:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodaj drożdże. Całość wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, erytrytol lub cukier oraz sól. Rozpuść również masło. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozczyn, nasypnie wbij jajka, a na koniec stopniowo dodawaj roztopione masło. Całość zagniataj 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na pół i rozwałkuj każdą część w okrąg. Potnij ciasto tak samo jak pizzę, jednak na mniejsze części. Zwijaj rogaliki. 

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki dodaj do miski i zmiksuj. Rogaliki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką, odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecz 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Gotowe rogaliki śmiało możesz podawać ze słodkimi dodatkami, ale również ze słonymi.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Sałatka a'la cezar- prosty przepis na sycącą sałatkę.

Sałatka a'la Cezar z makaronem to kreatywna wariacja na temat klasycznej sałatki Cezar, która łączy w sobie świeżość…

Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem – idealna na imprezę i na co dzień.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem to doskonała propozycja na każdą imprezę lub kolację. Jest sycąca, pełna smaku…