Matcha mango

20.07.2025
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

 (1 porcja)

  • Warstwa zielona (matcha)
    • 1 łyżeczka proszku matcha
    • 2 łyżki gorącej wody (ok. 70 °C)
    • (opcjonalnie) ½ łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • Warstwa biała (mleczna)
    • 150 ml mleka (krowiego lub roślinnego: migdałowego, owsianego)
    • (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru lub słodzika
  • Warstwa pomarańczowa (mango)
    • 100–120 g świeżego mango (miąższu) lub mango z puszki
    • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
    • 1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
    • 1–2 łyżki wody (jeśli potrzeba do rozrzedzenia)
  • Dodatkowo
    • kilka kostek lodu
    • odrobina proszku matcha do posypania

Przygotowanie:

Przesiej matchę przez sitko do małej miseczki (usuniemy grudki).

Zalej gorącą wodą i energicznie wymieszaj (tradycyjną miotełką chasen lub małą trzepaczką), aż rozpuści się w jednolitą, lekko pienistą pastę.

Dosłódź miodem lub syropem, jeśli lubisz słodsze. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Miąższ mango pokrój i przełóż do blendera.

Dodaj sok z limonki i cukier. Zmiksuj na gładko.

W razie potrzeby dolej 1–2 łyżki wody, aby puree było płynniejsze, ale nie za rzadkie. Przełóż do miseczki.

Wymieszaj mleko z cukrem lub słodzikiem, aż się rozpuści. Możesz je lekko spienić (np. spieniaczem do mleka), ale nie jest to konieczne.

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu.

Najpierw delikatnie wlej warstwę matcha (ok. ⅓ wysokości szklanki).

Następnie, bardzo powoli i po ściance szklanki, wlej mleko (środkowa warstwa).

Na koniec, również po ściance, wlej puree mango tak, aby utworzyło wyraźną, pomarańczową warstwę.

Udekoruj kilka kostek wierzchniej warstwy odrobiną proszku matcha.

Podawaj od razu z grubą słomką lub długą łyżeczką.

Porady

  • Aby warstwy nie mieszały się od razu, wlej każdą powoli, po ściance szklanki.
  • Jeśli chcesz wersję bezkofeinową, zamień matchę na zielony herbata w proszku (ale smak będzie łagodniejszy).

Mleko kokosowe lub migdałowe doda napojowi dodatkowego aromatu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tartaletki z kremem pistacjowym

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 125 g zimnego masła• 50 g cukru pudru• 1 żółtko• 2-3 łyżki…

Pączki z kremem waniliowym

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g drożdży instant lub 25…

Wiśnie w syropie – przepis domowy na zimę

Składniki: Na ok. 4 słoiki 0,9 l: 2–2,5 kg wiśni (dojrzałe, zdrowe) 1 l wody 500–600 g cukru…