Meksykańska sałatka z czarną fasolą, kukurydzą i kremowym sosem awokado

20.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Sałatka:

  • 1 główka sałaty lodowej (ok. 300 g), porwana na mniejsze kawałki
  • 200 g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 180 g kukurydzy konserwowej, odsączonej
  • 100 g zielonego groszku lub edamame (może być mrożony, rozmrożony)
  • 10–12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  • ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej (opcjonalnie do dekoracji)

Sos awokado-kolendrowy:

  • 1 średnie, dojrzałe awokado
  • 100 g jogurtu naturalnego (greckiego lub typu skyr)
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina wody lub oliwy, by sos miał pożądaną gęstość

Przygotowanie:

Sałatę porwij na mniejsze kawałki, opłucz i osusz.

Paprykę oraz cebulę pokrój, pomidorki przetnij na pół.

W blenderze lub misce rozgnieć awokado z jogurtem.

Dodaj czosnek, sok z limonki, kolendrę i miód.

Dopraw solą i pieprzem. Miksuj lub mieszaj ręcznie, stopniowo dodając wodę lub oliwę, aż uzyskasz kremową, płynną konsystencję.

W dużej misce wymieszaj sałatę z fasolą, kukurydzą, groszkiem, papryką, cebulą i pomidorkami.

Tuż przed podaniem polej sosem awokado-kolendrowym i delikatnie wymieszaj, aby warzywa zachowały chrupkość.

Posyp wierzch dodatkową kolendrą lub drobno pokrojoną dymką.

Wariacje i wskazówki

  • Więcej białka: dodaj 150 g grillowanego kurczaka lub pokrojonego łososia wędzonego.
  • Wersja pikantna: do sosu dorzuć szczyptę chili w proszku lub kilka kropli sosu Sriracha.
  • Bez nabiału: zamiast jogurtu użyj roślinnego wariantu (kokosowego lub sojowego).

Dodatek tekstury: posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i marchewki (do słoików)

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 0,5 kg marchewki 2 papryki czerwone (opcjonalnie) 1 cebula (opcjonalnie) 1…

Kopytka z jagodami i cukrem

Składniki: Na ciasto: 500 g ugotowanych ziemniaków (zimnych, przeciśniętych przez praskę) 1 jajko ok. 1 szklanka mąki pszennej…

Marynowane papryki w ziołowej zalewie

Składniki: 1,2 kg papryk (mix czerwonych i żółtych), pokrojonych w paski ok. 1,5 cm × 6 cm 4…