Mini miętowe panacotty z musem mango

Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 doniczka świeżej mięty
Składniki na mus:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 mango
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej śmietankę 30% oraz mleko. Następnie dodaj cukier i ziarenka wanilii. Całość podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna spęcznieje włącz ponownie garnek, doprowadź do wrzenia i dodaj żelatynę. Ciągle mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Całość przelej do małych foremek. Odstaw do lodówki na minimum 3h. Po tym czasie zmiksuj mango, dodaj do niego spęczniałą żelatynę. Tak przygotowanym musem mango polej panacotty. Jeśli chcesz by mus był płynny nie dodawaj żelatyny.
I gotowe
Smacznego!