Mini serniczki z malinami

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 9–10 sztuk):

Spód:

  • 120 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
  • 60 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

  • 250 g serka kremowego (np. Philadelphia lub mascarpone)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka żelatyny (lub 2 łyżeczki)
  • 3 łyżki wrzątku

Malinowa galaretka:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 galaretka malinowa
  • 300 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Herbatniki zmiksuj lub rozgnieć na piasek.

Wymieszaj z rozpuszczonym masłem.

Wyłóż dno papilotek w formie muffinkowej i dobrze dociśnij.

Wstaw do lodówki na 30 minut.

Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

Śmietankę ubij na półsztywno z cukrem pudrem.

Dodaj serek i zmiksuj na gładką masę.

Powoli wlewaj żelatynę, cały czas miksując.

Przełóż masę do foremek na herbatnikowy spód. Wygładź.

Schładzaj w lodówce minimum 1 godzinę.

Rozpuść galaretkę malinową w 300 ml wrzątku. Lekko przestudź.

Do każdej porcji masy serowej włóż po kilka małych malin.

Zalej tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Przed podaniem można udekorować dodatkową malinką na wierzchu lub listkiem mięty. Idealne na przyjęcia, pikniki lub jako lekki deser!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczeń rzymska z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i musztardą francuską.

Zesmakuj ze mną pysznej pieczeni rzymskiej. Możesz ją jeść zarówno jako wędlinę, ale również jako dodatek do obiadu.…

Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

Składniki: (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości) Marchewka…

Surówka z pora

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 7 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś chciałbym podzielić się z Wami…