Mini szarlotki na kruchym spodzie
Szarlotka. Kto jej nie lubi? Szarlotki w tej wersji to idealny pomysł zarówno na mini deser dla gości, a także na deser, który możesz zabrać na wynos do pracy lub szkoły.

Składniki na kruche spody:
- 220 g mąki
- 130 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Składniki pozostałe:
- 4 jabłka
- cynamon
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Ciasto zwiń w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na 40 minut. Po tym czasie możesz wyłoży formeki do tartaletek ciastem. Tartaletki koniecznie przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą (w ten sposób obciążasz ciasto). Piecz tartaletki 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągnij obciążenie i piecz ciasto ponownie 10 minut. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. W tym samym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, skrop cytryną, dodaj cukier i duś je w rondelku na małym ogniu. Na koniec dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu. Tak przygotowaną jabłkową konfiturą nadziewaj tartaletki.
I gotowe
Smacznego!