Mini szarlotki na kruchym spodzie

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szarlotka. Kto jej nie lubi? Szarlotki w tej wersji to idealny pomysł zarówno na mini deser dla gości, a także na deser, który możesz zabrać na wynos do pracy lub szkoły.

Składniki na kruche spody:
  • 220 g mąki
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Składniki pozostałe:
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Ciasto zwiń w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na  40 minut. Po tym czasie możesz wyłoży formeki do tartaletek ciastem. Tartaletki koniecznie przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą  (w ten sposób obciążasz ciasto). Piecz tartaletki 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągnij obciążenie i piecz ciasto ponownie 10 minut. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. W tym samym czasie przygotuj jabłka.  Obierz je, skrop cytryną, dodaj cukier i duś je w rondelku na małym ogniu. Na koniec dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu. Tak przygotowaną jabłkową konfiturą nadziewaj tartaletki.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Roladki z tortilli z pastą jajeczną od szczęśliwych kurek i awokado 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Awokado Hass (1 sztuka) Szczypiorek (3 łyżki) Jogurt grecki (2 czubate…

Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami

Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami. Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut…

Fit naleśniki z "zdrową Nutellą" i bananami

Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (lub owsianej) 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego) lub zwykłego…