Mizeria „na zimę”

Składniki:
(ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania ~30 min + pasteryzacja)
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych lub szklarniowych
- 2 średnie cebule
- pęczek świeżego koperku (ok. 50 g)
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Zalewa (na 4 słoiki 0,5 l)
- 700 ml wody
- 150 ml octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)
½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Umyj dokładnie słoiki i zakrętki.
Zanurz je w dużym garnku z wodą, zagotuj i trzymaj przez 10 min.
Wyjmij słoiki (zakrętki luzem), postaw do góry dnem na czystej ściereczce.
Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Koperek dokładnie opłucz, osusz i posiekaj.
(Opcjonalnie) czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Na dno każdego słoika wsyp po ¼ łyżeczki ziaren gorczycy i pieprzu.
Na to włóż warstwę plasterków ogórków, trochę cebuli, plasterki czosnku i posiekany koperek.
Powtarzaj warstwami, aż słoik będzie prawie pełny (zostaw ok. 1 cm luzu od krawędzi).
W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.
Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Zdejmij z ognia.
Do każdego słoika gorącą zalewę wlej tak, by przykryła wszystkie ogórki.
Dokładnie przetrzyj brzegi słoików i mocno zakręć zakrętki.
W dużym garnku wyłóż ściereczkę (żeby słoiki się nie zbiły), ustaw słoiki pionowo i zalej wodą tak, aby sięgała do ¾ ich wysokości.
Po zagotowaniu wody pasteryzuj 8–10 min.
Ostrożnie wyjmij słoiki i postaw do góry dnem na ściereczce pod lekkim kocem – zostaw do całkowitego wystudzenia.
Po 2–3 tygodniach „mizerię” można podawać na zimno prosto ze słoika – będzie chrupka, aromatyczna i z wyczuwalnym koperkiem.
Opcjonalnie: po otwarciu słoika odlej część zalewy i krótko wymieszaj ogórki z 2–3 łyżkami kwaśnej śmietany 12–18 % – uzyskasz klasyczną aksamitną mizerię.
Wskazówki
- Dla łagodniejszego smaku użyj tylko połowy zalewy i uzupełnij ją wodą mineralną.
- Zamiast czarnego pieprzu możesz dodać kilka ziaren ziela angielskiego.
- Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu — będą świeże i chrupiące przez całą zimę.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!