Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym i dropsami z gorzkiej czekolady
30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinek. Poniżej przepis na muf finki, które przygotowałam do Poranka między Wisłą i Bugiem. Muffinki to wypiek bez użycia miksera. wypiek szybki w przygotowaniu, który zachwyca i szokuje swoją pysznością. Skorzystaj z przepisu i zszokuj swoje kubki smakowe połączeniem pysznej czekolady i masła orzechowego..

Składniki:
- 140 g oleju kokosowego/masła
- 130 g dropsów z czekolady gorzkiej
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 180g erytrytolu/ cukru
- 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 220 ml mleka
- Masło orzechowe
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z cukrem i mlekiem. w drugiej misce połącz suche składniki (mąkę kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz 100 g dropsów z gorzkiej czekolady). Do suchych składników dodaj masę jajeczną. Delikatnie wymieszaj, a następnie porcjami dodawaj rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto wyłóż do papierowych foremek umieszczonych w formie na muffiny. Zapełnij nim 3/4 wysokości foremki. N wierzch dodaj po pół łyżeczki masła orzechowego. Za pomocą wykałaczki pomieszaj masło orzechowe z ciastem czekoladowym. Posyp dropsami czekoladowymi. Piecz 20 minut w 180° grzanie góra-dół.
Smacznego!