Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym i dropsami z gorzkiej czekolady

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinek. Poniżej przepis na muf finki, które przygotowałam do Poranka między Wisłą i Bugiem. Muffinki to wypiek bez użycia miksera. wypiek szybki w przygotowaniu, który zachwyca i szokuje swoją pysznością. Skorzystaj z przepisu i zszokuj swoje kubki smakowe połączeniem pysznej czekolady i masła orzechowego..

Składniki:
  • 140 g oleju kokosowego/masła
  • 130 g dropsów z czekolady gorzkiej 
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 180g  erytrytolu/ cukru
  • 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka 
  • 220 ml mleka
  • Masło orzechowe 
Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z cukrem i mlekiem. w drugiej misce połącz suche składniki (mąkę kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz 100 g dropsów z gorzkiej czekolady).  Do suchych składników dodaj masę jajeczną. Delikatnie wymieszaj, a następnie porcjami dodawaj rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto wyłóż do papierowych foremek umieszczonych w formie na muffiny. Zapełnij nim 3/4 wysokości foremki. N wierzch dodaj po pół łyżeczki masła orzechowego. Za pomocą wykałaczki pomieszaj masło orzechowe z ciastem czekoladowym. Posyp dropsami czekoladowymi. Piecz 20 minut w 180° grzanie góra-dół.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Szarlotka- iście królewska z kremem mascarpone i cynamonem

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznej szarlotki. Szarlotka ta jest bardzo efektowna, ale również bardzo prosta i szybka w…

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami

Składniki: 🥄4 łyżki mąki pszennej 🥛 4 łyżki serka wiejskiego  🥄2 łyżki jogurtu greckiego 🥄½ łyżeczki proszku do…

Gnocchi z mięsem mielonym i bazyliowym pesto 

Obiad typu "nie wygląda, a obłędnie smakuje". Serio! 3 składniki i maksymalnie 10 minut przygotowań. Szybko, prosto i…