Nadziewany chleb- ekspresowa przekąska
Chleb nadziewany szynką, serem, pomidorami i bazylią to pyszna i sycąca przekąska lub danie główne, które świetnie nadaje się na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Cały bochenek chleba jest nacięty, a pomiędzy nacięcia wkłada się składniki, co sprawia, że danie wygląda bardzo efektownie i jest łatwe do podania.

Składniki:
- 1 bochenek chleba (najlepiej bagietka, chleb wiejski lub inny o zwartej strukturze)
- 150 g szynki (np. szynka parmeńska lub szynka gotowana)
- 200 g sera (np. mozzarella, gouda, cheddar)
- 2 średnie pomidory
- kilka świeżych liści bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Przygotowanie chleba:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Bochenek chleba naciąć wzdłuż, tworząc kratkę (nacięcia nie powinny przechodzić przez cały bochenek, tylko w około ¾ głębokości chleba). Wnętrze każdego nacięcia należy lekko rozchylić, aby łatwiej było włożyć nadzienie.
Przygotowanie składników nadzienia:
Pokrój szynkę na cienkie plastry, tak aby pasowały do nacięć w chlebie.
Ser pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce, w zależności od rodzaju sera, który używasz.
Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne (jeśli chcesz, aby nadzienie było mniej wodniste) i pokrój w plastry.
Liście bazylii umyj i osusz. Możesz je pozostawić w całości lub porwać na mniejsze kawałki.
Nadziewanie chleba:
Na rozcięte nacięcia w chlebie wkładaj kolejno plastry szynki, sera, pomidorów i bazylii. Możesz tworzyć warstwy, aby każda kromka była pełna smaku.
Jeśli chcesz, aby smak był intensywniejszy, możesz posypać każdą warstwę szczyptą czosnku w proszku lub posiekanego świeżego czosnku, a także oregano.
Przygotowanie do pieczenia:
Po napełnieniu nacięć chleba, polej go równomiernie oliwą z oliwek, a na wierzch możesz delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Pieczenie:
Bochenek chleba wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi, a chleb lekko się zrumieni.
Jeśli chcesz, aby wierzch chleba był bardziej chrupiący, możesz na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla w piekarniku.
Podanie:
Po upieczeniu chleb nadziewany szynką, serem, pomidorami i bazylią wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę, aby nieco ostygł. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło.
Podanie:
Taki chleb to świetna przekąska do zjedzenia na ciepło, idealna na imprezy, kolacje lub rodzinne spotkania. Możesz podać go z sałatką lub ulubionym sosem (np. czosnkowym, jogurtowym, lub pomidorowym).