Najlepsze ciasto na pączki

3.02.2024
Czas przygotowania: 160 minut
Stopień trudności: średnie

Cześć SMAKOSZE!

Witajcie w 20 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM !

Witajcie, miłośnicy słodkich rozkoszy! Dziś otwieram przed wami drzwi do świata, gdzie pączki nie są jedynie smacznym przysmakiem, ale stają się niekwestionowanym arcydziełem w świecie cukierniczych doznań. Zapomnijcie o zwyczajnych wypiekach, ponieważ dzisiaj podążymy śladami najlepszego ciasta na pączki – sekretnego składnika, który czyni je wyjątkowymi i niezapomnianymi.

Czasem to nie tylko dziurka w środku czyni pączki wyjątkowymi, ale wręcz magia konsystencji, aromatów i smaków, które skrywają się w ich cieście. To prawdziwa sztuka, gdzie każdy składnik, każde mieszanie, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, która kusi nas swoim nieodparty urokiem.

Przygotujcie się na kulinarne zanurzenie w tajemniczym świecie najlepszego ciasta na pączki, gdzie każdy kęs to podróż po krainie słodkich uniesień. Czy jesteście gotowi na odkrycie, co kryje się za zapachem świeżo wypiekanych pączków? To zanurzmy się razem w kulinarną przygodę, która rozpocznie się od pierwszego kęsa najlepszego ciasta na pączki!

Potrzebujesz:

  • 600 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek 
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 140 ml ciepłego mleka 
  • 60 g cukru 
  • 1 l oleju do smażenia 

Przygotowanie:

Do rondelka wlej 140 ml mleka. Lekko je podgrzej. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka gdyż drożdże nie zaczną pracować. Zbyt gorące mleko= nieudany wypiek drożdżowy. Do ciepłego mleka dodaj 50 g świeżych drożdży oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość wymieszaj. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę. Dodaj również: wyrośnięty rozczyn, cukier i żółtka. Całość wymieszaj, a następnie zagniataj. Gdy ciasto jest już wyrobione stopniowo dodawaj rozpuszczone masło (masło nie może być gorące). Całość miksuj lub wyrabiaj ręcznie minimum 10 minut. Zagniecione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj (około 2 minut) odrywaj porcje ciasta (każda z nich po 80 g). Formuj z ciasta małe bułeczki. Bułeczki (pączki) przykryj ścierką do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. 

Rozgrzej olej lub smalec. Wkładaj pączki na rozgrzany olej stroną wyrośniętą, a nie tą na której leżały. To sprawi, że Twoje pączki pięknie wyrosną i będą miały białą obwódkę. Pączki smaż na małym ogniu. Każda ze stron musi być mocno zarumieniona. Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy. Nadziewaj je ulubionymi dodatkami. Posyp cukrem pudrem lub lukrem i gotowe.

I gotowe

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

< Powrót
Zobacz również:
Domowy ajvar

Jesienią ajvar smakuje najlepiej. Jesień to najlepszy czas go przygotować. Przygotuj go razem ze mną i ciesz się…

Ekspresowe ciastka z konfiturą z pomarańczy

Zesmakuj ze mną pysznych, bardzo prostych w przygotowaniu ciastek. Przygotujesz je dosłownie w kilka minut + czas pieczenia.…

Sałatka z rukolą i tortellini

Składniki: 1 opakownie tortellini 1 słoik pomidorów suszonych 6 ogórków kiszonych 2 garsci rukoli 1/2 puszki kukurydzy Sos:…