Naleśniki cytrynowe z bezą i jeżynami

17.08.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki na ciasto:
  • 🥛1 szklanka mąki pszennej
  • 🥚3 jajka
  • 🥛200 ml wody gazowanej
  • 🥛250 ml mleka
  • 🔪20 g roztopionego masła 
  • 🥄2 łyżki cukru wanilinowego
  • 🥄szczypta soli
Dodatki:
  • 🔪150 g twarogu 
  • 🥄150 g jeżyn
  • 🥄50 g bez 
  • 🥄3 łyżki jogurtu cytrynowego

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Użyj do tego miksera. Rozgrzej patelnię do naleśników. Smaż naleśniki z każdej strony do zarumienienia. 

W miseczce wymieszaj twaróg, jeżyny oraz jogurt cytrynowy. 

Kładź na jeden naleśnik 2 łyżki farszu, a następnie posypuj farsz pokruszonymi bezami. Całość zwijaj tak jak krokiety.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa w pomidorowo-cebulowym sosie z parmezanem

Składniki: (4 porcje) 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula (ok. 120 g) 2 ząbki czosnku 2…

Cukinie faszerowane mięsem i warzywami

Składniki (na 2-3 porcje): 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane) 1 mała cebula…

Śnieżna kostka z brzoskwiniami 

Składniki na biszkopt (blaszka 24×24): 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia…