Naleśniki po chłopsku
Zesmakuj ze mną naleśników po chłopsku z sosem czosnkowym i koperkiem.
Obiad bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem sycący.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na naleśniki:
🥛1 szklanka mąki
🥚🥚2 jajka
🥛1 szklanka mleka
🥛3/4 szklanki wody gazowanej
🧂1/2 łyżeczki soli
🥄🥄🥄3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę. Następnie jajka, sól, mleko, wodę gazowaną, a także olej. Całość mieszaj trzepaczką lub mikserem do momentu połączenia się składników.
Rozgrzej patelnię. Na mocno rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta.
Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki na farsz:
🥔300 g ziemniaków
🧀300 g sera twarogowego
🥩300 g kiełbasy
🧅1 cebula
🧂sól i pieprz do smaku
🥄🥄🥄3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i zgnieć tłuczkiem. Przełóż je do miski.
Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Smaż na patelni do mocnego zarumienienia na oleju rzepakowym. Podsmaż również cebulę.
Do ziemniaków dodaj ser twarogowy, usmażoną kiełbasę oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na środek naleśników kładź porcję farszu. Zwijaj naleśniki tak jak krokiety. Gdy zwiniesz naleśniki ułóż je w blaszce do pieczenia, a następnie piecz je 10 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.
Upieczone naleśniki podawaj z sosem czosnkowym.
Składniki na sos:
🥛4 łyżki jogurtu greckiego/śmietany
🥄3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
🧄2 ząbki czosnku
🧂sól pieprz
Dodatkowo:
🌱koperek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewaj upieczone naleśniki.
Na koniec posyp naleśniki świeżym koperkiem.
I gotowe!