Naleśniki po CHŁOPSKU
Dziś mówimy “naleśniki”, a konkretnie “po chłopsku”!
Przygotujcie się na prawdziwy festiwal smaków, który zabierze Was w podróż do serca polskiej kuchni wiejskiej. Naleśniki po chłopsku to dla mnie prawdziwy powrót do korzeni, do smaków, które kojarzą się z domem i rodziną.
W najnowszym wpisie na blogu odkryjemy razem tajemnice tego prostego, a jednocześnie wyjątkowego dania. Będziemy podróżować kulinarne po polnych drogach, pełnych aromatu świeżego powietrza i smaków, które królują na wiejskim stole.
Czekają Was przepisy, które przeniosą Was w czasy, gdy proste składniki zamieniały się w smakowe cuda. I pamiętajcie, naleśniki po chłopsku to nie tylko jedzenie, to prawdziwa opowieść, którą chcę Wam dzisiaj opowiedzieć. Gotowi?
Kliknij w zdjęcie po przepis na ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną.
Składniki na farsz:
- 2 kg ziemniaków
- 5/6 dużych cebul
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 czubate łyżki czosnku niedźwiedziego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 200 g tartego sera mozzarella
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i zgnieć tłuczkiem. Przełóż je do miski.
Cebulę pokrój w kostkę. Smaż na patelni do mocnego zarumienienia na oleju rzepakowym.
Do ziemniaków dodaj, cebulę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz świeżym koperkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na środek naleśników kładź porcję farszu. Zwijaj naleśniki tak jak krokiety. Gdy zwiniesz naleśniki ułóż je w blaszce do pieczenia, a następnie piecz je 15/20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
Upieczone naleśniki podawaj z sosem pieczarkowym.
Składniki na sos:
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1pęczek koperku
- 2 szklanki 2×250 ml wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Cebulę obierz. Pokrój ją drobno. Pokrój również pieczarki. Rozgrzej patelnię. Wlej olej rzepakowy. Smaż na patelni cebulę i pieczarki do miękkości. Następnie dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj aż mąka ”obklei” pieczarki. Całość zalej gorącą wodą. Duś aż powstanie gęsty sos.
Upieczone naleśniki podawaj z sosem. Posyp koperkiem
I gotowe
Smacznego!
Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.