Ogórki kiszone w słoikach na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 4–5 baldachów kopru (z łodygami)
  • 6–8 ząbków czosnku (obranych)
  • 1 korzeń chrzanu (pokrojony na cienkie paski)
  • liście chrzanu i/lub liście dębu lub wiśni (opcjonalnie – dla chrupkości)
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • około 2 litry przegotowanej, gorącej wody

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i ewentualnie namocz w zimnej wodzie na 2–3 godziny, by były jędrniejsze.

Do wyparzonych słoików włóż na dno: kawałek chrzanu, baldach kopru, 1–2 ząbki czosnku oraz ewentualnie liść chrzanu lub wiśni.

Ułóż ciasno ogórki w słoikach pionowo.

Na wierzch dodaj jeszcze kawałek chrzanu, koper i czosnek.

Zalewa: na każdy litr gorącej wody dodaj 3 płaskie łyżki soli kamiennej, dobrze wymieszaj.

Zalej ogórki gorącą zalewą do pełna. Zakręć słoiki wyparzonymi zakrętkami.

Odstaw słoiki do góry dnem pod koc lub ręcznik na 2–3 dni. Potem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica/spiżarnia).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jajecznica na mleku z cukinią i papryką

Jajecznica na mleku jest bardzo delikatna i kremowa. W połączeniu z cukinią i papryką daje pełnowartościowe i pyszne…

Owsianka ''szarlotka''

Zesmakuj ze mną owsianki, która smakuje jak szarlotka. Prosta w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim pyszna. Przepis poniżej-…

Wołowy tatar z kaparami, ogórkiem i chrupiącą cebulką

Składniki: 300 g świeżej polędwicy wołowej (najlepiej wołowiny najwyższej jakości, schłodzonej) 1 żółtko jaja (najlepiej od kur z…