Ogórki konserwowe do słoików

Składniki:
- Na 4 litrowe słoiki:
- ok. 2 kg ogórków gruntowych (małych i jędrnych)
- 4 marchewki (pokrojone w plasterki – opcjonalnie)
- 4 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gorczycy do każdego słoika
- po 1–2 ząbki czosnku do każdego słoika
- kawałek korzenia chrzanu do każdego słoika (opcjonalnie)
- koper (baldachy) – po 1 do każdego słoika
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj, najlepiej szczoteczką. Można je namoczyć w zimnej wodzie przez 1–2 godziny, będą bardziej chrupiące.
Do wyparzonych słoików włóż przyprawy: koper, czosnek, chrzan, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.
Następnie ciasno ułóż ogórki (w pionie lub poziomie – jak wolisz).
W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, mieszając do rozpuszczenia.
Dodaj ocet i zagotuj ponownie. Odstaw z ognia.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Zakręć dokładnie słoiki.
Słoiki włóż do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Gotuj/pasteryzuj 7–10 minut od momentu zagotowania (dla ogórków średniej wielkości).
Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Najlepiej smakują po 3–4 tygodniach.
Marchewka z zalewy jest również bardzo smaczna jako dodatek do sałatek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI