Ogórki konserwowe do słoików

2.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Na 4 litrowe słoiki:
  • ok. 2 kg ogórków gruntowych (małych i jędrnych)
  • 4 marchewki (pokrojone w plasterki – opcjonalnie)
  • 4 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gorczycy do każdego słoika
  • po 1–2 ząbki czosnku do każdego słoika
  • kawałek korzenia chrzanu do każdego słoika (opcjonalnie)
  • koper (baldachy) – po 1 do każdego słoika
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, najlepiej szczoteczką. Można je namoczyć w zimnej wodzie przez 1–2 godziny, będą bardziej chrupiące.

Do wyparzonych słoików włóż przyprawy: koper, czosnek, chrzan, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.

Następnie ciasno ułóż ogórki (w pionie lub poziomie – jak wolisz).

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, mieszając do rozpuszczenia.

Dodaj ocet i zagotuj ponownie. Odstaw z ognia.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć dokładnie słoiki.

Słoiki włóż do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Gotuj/pasteryzuj 7–10 minut od momentu zagotowania (dla ogórków średniej wielkości).

Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najlepiej smakują po 3–4 tygodniach.

Marchewka z zalewy jest również bardzo smaczna jako dodatek do sałatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków z cebulą i koperkiem

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 duże cebule 1 pęczek koperku (może być świeży lub mrożony) 2 łyżki…

Kopytka z batata

Składniki: 400 g puree z dyni Hokkaido lub batata (gotowanego lub pieczonego, dobrze odparowanego) 1 jajko 1 szklanka…

Domowy sos pomidorowy do słoików

Składniki: (wyjściowo na ok. 7 słoików po 300 ml) Pomidorowa baza:5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub koktajlowych)3…