Ogórki konserwowe w plasterkach

Składniki:
Na 6 słoików 500 ml:
- ok. 2,5–3 kg ogórków gruntowych (małych i jędrnych)
- 6 ząbków czosnku
- 6 gałązek kopru (z baldachem lub bez)
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
- ziele angielskie (2–3 ziarenka na słoik)
- liście laurowe (1 na słoik)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10% (200 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Do czystych, wyparzonych słoików włóż:
- plasterki ogórków (ciasno),
- po ząbku czosnku,
- koper,
- przyprawy (gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy).
Zagotuj składniki zalewy, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru.
Zalej ogórki gorącą zalewą, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Zakręć słoiki złotymi nakrętkami i pasteryzuj:
w garnku z gorącą wodą przez 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml).
Wyjmij, odstaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem/kocem do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Nadają się do jedzenia po ok. 2–3 tygodniach, ale najlepsze są po kilku miesiącach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!