Ogórki konserwowe w plasterkach (klasyczne, nie musztardowe)

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ogórki:

  • 2,5–3 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych i jędrnych)
  • 1–2 główki czosnku (po 1–2 ząbki do każdego słoika)
  • baldachy koperku (lub suszony koperek)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

Umyj dokładnie ogórki i pokrój je w grube plasterki (ok. 5 mm).

Jeśli mają grubą skórkę, możesz je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Do wyparzonych słoików włóż: plasterki ogórków, ząbek czosnku, trochę koperku i gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku i gotuj przez 2–3 minuty.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach – tak, aby były całkowicie zakryte.

Zakręć słoiki mocno czystymi, suchymi zakrętkami.

W garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików) pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania.

Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Po 2–3 tygodniach nadają się już do jedzenia.

Można dodać odrobinę chili lub pieprzu cayenne do ostrzejszej wersji.

Idealne do burgerów, sałatek lub na kanapki

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Bananowy song/ bananowe marzenie

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z bananami. Kakaowy, delikatny biszkopt, banany i krem mascarpone. Kilka składników, a takie…

Ciasto z wiśniami, serem i kruszonką

Składniki: Kruszonka / ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1…

Roladki z piersi kurczaka.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 10 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż…