Sałatka na zimę z ogórków– – z cebulą i koperkiem

12.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości)
  • 2 cebule (pokrojone w cienkie piórka)
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 6–8 ząbków czosnku (obranych)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (opcjonalnie)

Zalewa octowa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Możesz użyć mandoliny lub noża – plasterki nie powinny być zbyt grube.

Cebulę pokrój w piórka, koper posiekaj grubo (można użyć też baldachów), czosnek przekrój na połówki.

Do wyparzonych słoików włóż:

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • plasterki ogórków (ciasno układaj)
  • trochę cebuli, czosnku i koperku między warstwami

Zagotuj wszystkie składniki zalewy.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.

Zalej słoiki gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręć szczelnie.

Pasteryzuj słoiki:

ok. 5–7 minut (słoiki 300–500 ml) lub do 10 minut (dla większych).

Odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia, a potem przechowuj w chłodnym miejscu.

 Rady:

  • Najlepsze są ogórki po 2–3 tygodniach leżakowania.
  • Dodatek cebuli i koperku nadaje aromatyczny smak i piękny wygląd.
  • Jeśli chcesz wersję na ostro – dodaj plasterki chili lub ziarenka gorczycy sarepskiej.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe z papryką

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 2 łyżki soli kamiennej (na każdy litr wody) 1 litr…

Przepis na domowe trufle czekoladowe

Składniki: (ok. 20–24 sztuki) 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) 100 ml śmietanki 30–36% 25 g masła…

Kiszony czosnek w całości

Składniki: 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…