Ogórki konserwowe z chili w słoikach – ostre, chrupiące i idealne jako dodatek do obiadu lub kanapek

5.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1–2 czerwone papryczki chili (w zależności od ostrości)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 6 gałązek kopru (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (do przetworów, niejodowanej)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i jeśli trzeba – obetnij końcówki. Można przekroić je wzdłuż na pół, jak na zdjęciu, lub zostawić całe.

Czosnek obierz, chili pokrój w plasterki.

Do czystych, wyparzonych słoików włóż:

po 1 ząbku czosnku

kilka plasterków chili

1/3 łyżeczki gorczycy

po 2–3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

liść laurowy

koper, jeśli używasz

Włóż ogórki pionowo, ciasno, ale bez zgniatania.

Zalewa: zagotuj wszystkie składniki i gorącą zalewą zalej ogórki.

Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj:

ok. 10–15 minut w garnku z wodą (słoiki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).

Po ostygnięciu przenieś słoiki do chłodnego, ciemnego miejsca. Ogórki najlepiej smakują po ok. 2–3 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowy pasztet do słoików (bez pieczenia)

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub karkówki) 0,5 kg wątróbki drobiowej (najlepiej z kurczaka lub indyka) 0,5 kg…

Pieczona pierś z indyka z sosem grzybowym

Zesmakuj ze mną propozycji na pyszny, domowy obiad. Pieczona, soczysta pierś z indyka w sosie grzybowym z jesienną…

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule (pokrojone w piórka) kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji i…