Ogórki konserwowe z czosnkiem – przepis domowy

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 5–6 ząbków czosnku (pokrojonych)
  • 1 marchewka (opcjonalnie – dla koloru)
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5–6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • koper (baldachy lub łodygi)
  • 5–6 słoików 0,9 l

Zalewa octowa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki, możesz je namoczyć w zimnej wodzie na 1–2 godziny, by były jędrniejsze.

Pokrój je wzdłuż na ćwiartki lub zostaw w całości (wedle uznania).

Do każdego słoika włóż kawałek marchewki, kilka plasterków czosnku, trochę koperku, kilka ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego i liść laurowy.

Następnie ciasno ułóż ogórki w słoikach.

Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste drożdżowe wiśnianki, czyli słodkie bułeczki z nadzieniem wiśni

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 250 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko…

Kopytka

Dziś zabieram was w kulinarne szaleństwo pełne smaku, tradycji i przytulnych chwil spędzonych przy stole. Przygotujcie się na…

Puszyste placuszki z serka wiejskiego z bananem

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków śniadaniowych. Dziś wersja placuszków z bananami. Są szybkie w przygotowaniu, a do ich…