Ogórki konserwowe z marchewką i cebulą

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ok. 6 słoików 900 ml:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 6 gałązek kopru (z baldachimami)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy (po 1/2 łyżeczki na słoik)
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 2 litry wody
  • 1,5  szklanki octu 10% (300 ml)
  • 150 g cukru 
  • 2  łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez 2–3 godziny.

Marchew obierz i pokrój w plasterki.

Cebulę pokrój w piórka.

Do wyparzonych słoików włóż koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i pieprz.

Włóż ciasno ogórki pionowo.

Dodaj po kilka plasterków marchwi i trochę cebuli.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach (do pełna).

Zakręcone słoiki wstaw do garnka z gorącą wodą (woda do 3/4 wysokości słoików).

Pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania.

Wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki będą gotowe po około 2–3 tygodniach. Idealne jako dodatek do obiadów lub kanapek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Mini placuszki- poznaj mój patent.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 11 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was serdecznie do mojego kulinarnego…

Kiszona surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

Składniki: (ok. 2 słoiki 500 ml) 1 średnia główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg), drobno poszatkowana 2–3…

Ciasto kawowa rozkosz

Składniki: Biszkopt z makiem: 4 jajka 100 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g suchego maku szczypta…