Ogórki konserwowe z papryką i koperkiem

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

 (na 2 słoiki po 700 ml)

  • Ogórki gruntowe – ok. 800 g (6–8 średnich ogórków)
  • Papryka czerwona i żółta – po ½ papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • Czosnek – 3 ząbki, obrane i lekko zmiażdżone
  • Koperek – 1 duży pęczek (posiekany)

Przyprawy do każdego słoika

  • 1–2 ziarna ziela angielskiego
  • 1–2 ziarenka jałowca
  • 1 liść laurowy

Zalewa octowa

  • Woda – 400 ml
  • Ocet spirytusowy 10% – 6 łyżek (ok. 90 ml)
  • Sól kamienna – 1 łyżka (20 g)
  • Cukier – 2 łyżki (30 g)

Przygotowanie:

Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na ćwiartki (lub wzdłuż na pół, jeśli są małe).

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski.

Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Koperek posiekaj.

Słoiki i nakrętki wyparz gorącą wodą.

Na dno każdego słoika wsyp po ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy.

Układaj: warstwa ogórków, kilka pasków papryki, ząbek czosnku i garść koperku. Powtarzaj do pełna, kończ warstwą koperku.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.

Gotuj 2–3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej słoiki, tak aby płyn sięgał 1 cm poniżej krawędzi.

Dokładnie przetrzyj szyjki słoików, zakręć mocno nakrętki.

Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości.

Po zagotowaniu pasteryzuj 10 minut.

Wyjmij, odstaw do góry dnem na ściereczkę i zostaw do wystygnięcia.

Po ostygnięciu podpisz datę na nakrętce.

Najlepiej odczekać min. 2 tygodnie, by ogórki nabrały pełnego smaku.

Podawaj jako przekąskę, dodatek do kanapek, sałatek, mięs czy ziemniaków.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na zimową sałatkę warzywną w słoikach (“sałatka na zimę”)

Składniki: Porcja: ok. 4–5 słoików 700 ml 1,5 kg białej kapusty 3 duże marchewki (ok. 300 g) 2…

Puszyste ciasto z borówkami

Składniki: 200 g borówek (świeżych lub mrożonych) 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100 ml…

Ogórki w curry – domowy przepis

Składniki: Na 2–3 kg ogórków gruntowych: 2–3 kg ogórków (najlepiej średniej wielkości, jędrne) 2 cebule 1 marchewka (opcjonalnie)…