Ogórki konserwowe z papryką i koperkiem

Składniki:
(na 2 słoiki po 700 ml)
- Ogórki gruntowe – ok. 800 g (6–8 średnich ogórków)
- Papryka czerwona i żółta – po ½ papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
- Czosnek – 3 ząbki, obrane i lekko zmiażdżone
- Koperek – 1 duży pęczek (posiekany)
Przyprawy do każdego słoika
- 1–2 ziarna ziela angielskiego
- 1–2 ziarenka jałowca
- 1 liść laurowy
Zalewa octowa
- Woda – 400 ml
- Ocet spirytusowy 10% – 6 łyżek (ok. 90 ml)
- Sól kamienna – 1 łyżka (20 g)
- Cukier – 2 łyżki (30 g)
Przygotowanie:
Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na ćwiartki (lub wzdłuż na pół, jeśli są małe).
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie paski.
Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Koperek posiekaj.
Słoiki i nakrętki wyparz gorącą wodą.
Na dno każdego słoika wsyp po ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy.
Układaj: warstwa ogórków, kilka pasków papryki, ząbek czosnku i garść koperku. Powtarzaj do pełna, kończ warstwą koperku.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.
Gotuj 2–3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej słoiki, tak aby płyn sięgał 1 cm poniżej krawędzi.
Dokładnie przetrzyj szyjki słoików, zakręć mocno nakrętki.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości.
Po zagotowaniu pasteryzuj 10 minut.
Wyjmij, odstaw do góry dnem na ściereczkę i zostaw do wystygnięcia.
Po ostygnięciu podpisz datę na nakrętce.
Najlepiej odczekać min. 2 tygodnie, by ogórki nabrały pełnego smaku.
Podawaj jako przekąskę, dodatek do kanapek, sałatek, mięs czy ziemniaków.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!