Ogórki korniszone – przepis na zimę

Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 1 marchewka (pokrojona w cienkie plasterki)
- 1 korzeń chrzanu (pokrojony w cienkie paski)
- 5–6 ząbków czosnku
- kilka gałązek kopru (najlepiej z baldachimem)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
Zalewa:
- 1 litr wody
- 500 ml octu 10%
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Przygotuj ogórki: Dokładnie je umyj i odetnij końcówki. Marchewkę i chrzan pokrój.
Do każdego słoika włóż:
- 1–2 ząbki czosnku
- plasterki marchewki
- kawałek chrzanu
- kawałek kopru
- kilka ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i 1 liść laurowy
Układaj ogórki ciasno w słoikach.
Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach.
Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 5–7 minut od momentu zagotowania wody.Ostudź, odstaw w ciemne miejsce. Gotowe po ok. 2 tygodniach!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!