Ogórki w sosie pomidorowym na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 500 g cebuli
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego (około 200 g)
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Umyj, obierz (jeśli skórka gruba) i pokrój ogórki w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

W dużym garnku wymieszaj: koncentrat pomidorowy, olej, ocet, cukier, sól oraz przyprawy.

Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu, mieszając.

Do sosu dodaj pokrojone ogórki i cebulę.

Gotuj wszystko razem ok. 10 minut, aż ogórki lekko zmiękną.

Gorące warzywa z sosem przełóż do czystych, wyparzonych słoików.

Zakręć szczelnie i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania w garnku z wodą.

Odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

Składniki: Składniki: Na 1,5 kg ogórków: 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 marchewka (opcjonalnie) 3–4 ząbki…

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami są świetną propozycją zarówno na kolację, jak również na śniadanie. Zesmakuj ich…

Drożdżowe bułeczki z kremem i pistacjami

Składniki: Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 60 g cukru 1 opakowanie drożdży…