Ogórki w zalewie curry

Składniki:
(na 6–7 słoików 900 ml)
Składniki:
Ogórki:
- ok. 3 kg ogórków gruntowych (średnich, twardych)
- 2 duże cebule
Zalewa:
- 5 szklanek wody (1,25 litra)
- 1,5 szklanki octu 10% (375 ml)
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 2 łyżki soli kamiennej (do przetworów)
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy (dla koloru – opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyj dokładnie ogórki, odetnij końcówki.
Pokrój je wzdłuż na ćwiartki lub plasterki – według preferencji.
Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki.
Wymieszaj ogórki z cebulą i odstaw na czas przygotowania zalewy.
W dużym garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, curry, kurkumę, (gorczycę jeśli używasz).
Gotuj 2–3 minuty, aż wszystko się rozpuści i zapachy połączą.
Do wyparzonych słoików ciasno włóż ogórki z cebulą.
Zalej gorącą zalewą do pełna, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
Zakręć czystymi, suchymi zakrętkami.
Włóż słoiki do garnka z wodą (woda do 3/4 wysokości słoików).
Pasteryzuj 7–10 minut od momentu zagotowania wody (dla ogórków w ćwiartkach – do 5 minut, jeśli chcesz bardziej chrupiące).
Wyjmij, odwróć do góry dnem, ostudź pod ręcznikiem.
Ogórki najlepsze są po 1–2 tygodniach leżakowania.
Curry można modyfikować – dać łagodne lub ostre, dodać ziele angielskie lub liść laurowy.
Świetne również do burgerów i dań azjatyckich.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI