Ogórki w zalewie musztardowej na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 3 cebule pokrojone w cienkie piórka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli (najlepiej niejodowanej)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej (można mieszać)
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w piórka.

Wymieszaj razem i odstaw na 1–2 godziny, aby puściły trochę soku.

Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól, dodaj musztardę i wszystkie przyprawy.

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3–5 minut, mieszając, aż musztarda się rozpuści.

Do czystych, wyparzonych słoików układaj warstwowo ogórki z cebulą.

Zalej gorącą zalewą do pełna, zakręć słoiki.

Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania (w dużym garnku wyłożonym ściereczką).

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem na kilka godzin, aż ostygną.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kartacze, pyzy, a może litewskie cepeliny? Poznaj prosty przepis na pyszny obiad.

W moim rodzinnym domu kartacze czy pyzy były zawsze nazywane „bombami”. W odróżnieniu od tradycyjnych wersji tego dania,…

Mięso w kawałkach w słoiku (konserwa domowa)

Składniki: (na ok. 4 słoiki 500 ml): 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej (może być też szynka) 2…

Pasta tahini

Składniki: Składniki: 200 g nasion sezamu 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron lub słonecznikowego) Szczypta soli…