Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

Składniki:
- Składniki:
- Na 1,5 kg ogórków:
- 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 3–4 ząbki czosnku
- 1–2 liście laurowe na słoik
- kilka ziaren gorczycy
- koper (opcjonalnie)
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 3 czubate łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój je w ćwiartki (wzdłuż).
Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki (jeśli używasz).
Do wyparzonych słoików włóż ogórki ciasno pionowo.
Dodaj do każdego słoika: 1–2 liście laurowe, kilka ziaren gorczycy, plasterki czosnku, marchewkę, ewentualnie koper.
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, musztardę i olej.
Wymieszaj i zagotuj, aż składniki dobrze się połączą.
Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach (do samej góry).
Zamknij dokładnie słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI