Ogórki w zalewie z kurkumą (na zimę)

Składniki:
- ok. 2,5–3 kg ogórków gruntowych
- 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych)
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1/2 łyżeczki chili lub papryki ostrej (opcjonalnie)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10% (250 ml)
- 3/4 szklanki cukru (ok. 150 g)
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka kurkumy (lub 1,5 łyżeczki curry)
- 100 ml oleju
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki lub połówki.
Ułóż ciasno w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika dodaj:
1–2 plasterki czosnku,
odrobinę gorczycy, pieprzu i ewentualnie chili.
Składniki zalewy zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli.
Gorącą zalewą zalej ogórki, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca.
Zakręć dokładnie słoiki.
Pasteryzuj słoiki w garnku wyłożonym ściereczką przez 5–7 minut od zagotowania wody.
Po pasteryzacji postaw do góry dnem i wystudź.
W chłodnym, zacienionym miejscu.
Gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach – najlepsze po miesiącu!
Wariacje:
- Można dodać kilka plasterków marchewki dla koloru.
- Curry można zastąpić samą kurkumą (jeśli nie chcesz intensywnego smaku przypraw).
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!