Ogórki z chili i czosnkiem na zimę (na ostro)

5.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na 6–7 słoików 500 ml):

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża główka czosnku
  • 2–3 papryczki chili (można dać więcej lub mniej, w zależności od ostrości)
  • 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w plasterki (ze skórką, dobrze umyte).

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Chili pokrój w krążki – razem z pestkami (chyba że chcesz mniej ostre – wtedy je usuń).

Wymieszaj ogórki, czosnek i chili w dużej misce z solą.

Odstaw na 1–2 godziny, aż ogórki puszczą sok. Następnie odsącz nadmiar płynu.

Wszystkie składniki zagotuj w garnku i gotuj przez 2–3 minuty.

Do wyparzonych słoików wsyp po szczypcie gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.

Włóż warzywa, zostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zalej gorącą zalewą.

Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10–12 minut (liczone od zagotowania wody).

Odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Do tej sałatki najlepiej nadają się ogórki gruntowe średniej wielkości.

Można dodać również cienkie plasterki marchewki lub cebuli dla urozmaicenia.

Po ok. 2–3 tygodniach sałatka jest gotowa do jedzenia – im dłużej stoi, tym bardziej pikantna.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak w kremowym sosie curry z cukinią

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (~2 cm) 2 średnie cukinie (ok. 400 g), pokrojone…

Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej

Składniki: 1 mały kalafior (ok. 500 g) 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 jajko 1 mała cebula…

Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w słupki lub plastry) 4–5 czerwonych papryk (pokrojonych w paski) 1 szklanka…