Omlet w tortilli

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Przygotuj to śniadanie jeden raz, a tak Ci się spodoba, że zagości w Twoim codziennym menu. Co jest w nim szczególnego ? To, że możesz zabrać ten omlet w pudełko do pracy, możesz złapać go w rękę i jeść jak kebaba, burito itp. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu śniadanie, w którym łatwo schowasz wszystkie warzywa. To kolejny pomysł na śniadanie typu zero waste. Dodajesz do środka co tylko masz i cieszysz się wspaniałym smakiem.

Składniki:
  • 1 placek tortilli
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 50 g wędliny z indyka
  • 40 g wędzonego sera
  • 8g masła
Przygotowanie:

Cebulkę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej masło, a następnie dodaj posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj 3 roztrzepane jajka. Jajka przykryj plackiem tortilli. Gdy jajka się zetną przy użyciu przykrywki przełóż omlet na drugą stronę. Na jedną połowę dodaj wędlinę oraz ser. Całość złóż w kopertę. Chwilę podsmaż z każdej strony, tak by ser w tortilli się rozpuścił. I gotowe. Tak przygotowane śniadanie jedz na miejscu z ulubioną zieloną sałatką lub weź je na wynos do pracy.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z wiśniami, serem i kruszonką

Składniki: Kruszonka / ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1…

Przepis na ogórki małosolne w woreczku

Składniki: 1 kg świeżych ogórków gruntowych (małych, twardych) 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1-2 gałązki świeżego kopru…

Konfitura żurawinowa – przepis klasyczny

Składniki: 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny 200 g cukru 100 ml wody 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np.…