Orkiszowe drożdżówki z budyniem (ślimaczki z budyniem)

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast. W połączeniu z budyniem lub innym dodatkiem daje nam zarówno świetny deser, ale również może stanowić smaczne śniadanie. Skorzystaj z przepisu i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 3 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu
  • 700 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, 2 łyżki cukru i sól. Do drugiej miski dodaj 250 ml ciepłego mleka, łyżkę cukru oraz 40 g pokruszonych drożdży. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie. Po tym czasie dodaj rozczyn do miski z mąką. Delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj rozpuszczone masło, a na końcu dwa jajka. Całość zagnieć, formuj kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie w 450 ml mleka. Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Posmaruj je mlekiem i piecz przez 20 minut w piekarniku.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z makaronem ryżowym i surimi

Zesmakuj ze mną szybkiej sałatki z surimi, która idealnie sprawdzi się jako sałatka na domówkach jak również sałatka…

Karpatka z kremem mascarpone i owocami 

Zesmakuj ze mną mojej wersji karpatki. Karpatka ta jest inna. Nie jest tradycyjna, ponieważ krem budyniowy zmieniłam na…

Pinsa-Niskokaloryczna kuzynka pizzy z włoskimi dodatkami

Zesmakuj ze mną pinsy z włoską szynką, pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz twarogiem wędzonym. Pinsa to niskokaloryczna kuzynka pizzy.…