Orkiszowe drożdżówki z budyniem (ślimaczki z budyniem)
Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast. W połączeniu z budyniem lub innym dodatkiem daje nam zarówno świetny deser, ale również może stanowić smaczne śniadanie. Skorzystaj z przepisu i przekonaj się sam.

Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej
- 40 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 3 łyżki erytrytolu/cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu
- 700 ml mleka
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, 2 łyżki cukru i sól. Do drugiej miski dodaj 250 ml ciepłego mleka, łyżkę cukru oraz 40 g pokruszonych drożdży. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn drożdżowy urośnie. Po tym czasie dodaj rozczyn do miski z mąką. Delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj rozpuszczone masło, a na końcu dwa jajka. Całość zagnieć, formuj kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie w 450 ml mleka. Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Posmaruj je mlekiem i piecz przez 20 minut w piekarniku.
I gotowe
Smacznego!