Orkiszowe gofry z masłem orzechowym, grillowanymi warzywami i sosem orzechowym 

17.08.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na gofry:
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 500 ml mleka 2%
  • 3 jajka
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego
Dodatki:
  • cukinia
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże zioła
  • cebula
  • serek naturalny
Sos:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • Sól do smaku
Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. W drugiej misce ubij żółtka z mlekiem, olejem oraz masłem orzechowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, a następnie piecz gofry. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Warzywa pokrój na cienkie plastry, a następnie grilluj po 1 minucie z każdej strony. Gofry podawaj z serkiem, grillowanymi warzywami oraz sosem orzechowym.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kakaowy sernik z makiem na jasnym biszkopcie

Zesmakuj razem ze mną i przygotuj najprostszy sernik jaki tylko istnieje! Gotowany sernik o smaku kakaowym z masą…

Waniliowy sernik z pistacjami i kandyzowanymi plastrami mandarynek

Spód:200 g herbatników maślanych80 g masła (rozpuszczonego) Masa sernikowa:1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)250 g…

Malinowa Fantazja z mini bezami i bananami

Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do…