Orkiszowe gofry z masłem orzechowym, grillowanymi warzywami i sosem orzechowym
Składniki na gofry:
- 300 g mąki orkiszowej
- 500 ml mleka 2%
- 3 jajka
- 60 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego
Dodatki:
- cukinia
- papryka
- pomidorki koktajlowe
- świeże zioła
- cebula
- serek naturalny
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. W drugiej misce ubij żółtka z mlekiem, olejem oraz masłem orzechowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, a następnie piecz gofry. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Warzywa pokrój na cienkie plastry, a następnie grilluj po 1 minucie z każdej strony. Gofry podawaj z serkiem, grillowanymi warzywami oraz sosem orzechowym.
I gotowe!