Orkiszowe gofry z masłem orzechowym, grillowanymi warzywami i sosem orzechowym 

17.08.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na gofry:
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 500 ml mleka 2%
  • 3 jajka
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego
Dodatki:
  • cukinia
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • świeże zioła
  • cebula
  • serek naturalny
Sos:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • Sól do smaku
Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. W drugiej misce ubij żółtka z mlekiem, olejem oraz masłem orzechowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, a następnie piecz gofry. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Warzywa pokrój na cienkie plastry, a następnie grilluj po 1 minucie z każdej strony. Gofry podawaj z serkiem, grillowanymi warzywami oraz sosem orzechowym.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Faszerowane cukinie 🥒

Składniki: 🥒4 okrągłe cukinie 🥩200 g mięsa mielonego150 g ciecierzycy ze słoika 🥬natka pietruszki 🥩1 łyzeczka przyprawy do mięs 🍅400 g passaty…

Marynowane cytryny w miodzie

Zesmakuj ze mną pysznej cytryny marynowanej w miodzie. Przepis znajdziesz poniżej. Składniki: 4 cytryny600 g płynnego miodu wielokwiatowego…

Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…