Orkiszowo-pszenny chleb drożdżowy. Prosty chleb bez wyrabiania
Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego, orkiszowo-pszennego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych.
Przepis ten jest uniwersalny i dodatki możesz za każdym razem modyfikować.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na dwa chleby:
- 🍞600 g mąki orkiszowej
- 🍞400 g mąki pszennej
- 🍞1 l cieplej wody
- 🍞1/2 kostki drożdży
- 🍞1 czubata łyżka soli
- 🍞1 łyżeczka cukru
- 🍞3 garści płatków owsianych
- 🍞3 czubate łyżki suszonego kopru lub innych ulubionych ziół np. Czarnuszka, bazylia, suszone pomidory
- 🍞3 łyżeczki octu
- 🍞pestki dyni i płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. W misce wymieszaj mąki z płatkami owsianymi oraz koprem. Do suchych składników wlej wodę z wymieszanymi drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Wymieszane ciasto przykryj ścierką i odstaw na 35 minut do wyrośnięcia.
W wyrośnięte ciasto włóż energicznie łyżkę tak by ciasto opadło. Ciasto podziel na dwie części.
Przełóż do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych mąką lub bułką tartą. Chleb ponownie przykryj do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie natnij wierzch ciasta nożem. To sprawi, że chleb nie popęka podczas pieczenia. Spryskaj wierzch wodą oraz posyp pestkami dyni, płatkami owsianymi lub sezamem (ja zdecydowanie polecam pestki dyni i płatki owsiane). Tak przygotowane chleby piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz chleb przez 45 minut. Studź chleb na kratce. Krój chleb po wystygnięciu lub po upływie minimum 1h od wyjęcia z piekarnika.
I gotowe
Smacznego!