Pączki hiszpańskie- Gniazdka
Składniki:
- 🍩250 ml wody
- 🍩100 g masła
- 🍩180 g mąki
- 🍩3 duże jajka L
- 🍩1 l oleju rzepakowego do smażenia
- 🍩cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do rondelka dodaj wodę oraz masło. Rondelek wraz zawartością wstaw na maly ogień. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę. Za pomocą łyżki, energicznymi ruchami mieszaj ciasto. Mąka musi się połączyć z wodą i masłem, a powstałe ciasto musi odchodzić od brzegów garnka. Kolor ciasta powinien być lśniący. Gdy Twoje ciasto jest lśniące wyłącz ogień. Odstaw ciasto parzone do wystygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj sobie jajka. Dodawaj pojedynczo jajka do masy. Całość miksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Do woka lub garnuszka wlej olej rzepakowy (możesz użyć również smalcu lub oleju razem ze smalcem w proporcji 1:1). Rozgrzej olej. Przygotuj papier do pieczenia. Na papier wyciskaj za pomocą rękawa ciasto. Kształtuj ciasto tak jak wyglądają gniazdka. Gdy uformujesz już gniazdka potnij papier na mniejsze części. Tak przygotowane gniazdka wykładaj na rozgrzany olej. Smaż gniazdka z obu stron do zarumienienia.
Usmażone gniazdka wykładaj na ręcznik papierowy. Na koniec posyp je cukrem pudrem.
I gotowe!