Pączki z powidłami śliwkowymi i pistacjami
Pączki te usmażyłam do Poranka między Wisłą i Bugiem. Nie ma nic lepszego niż domowe pączki. Poniżej przepis na połączenie słodkich powideł z nutą słonych pistacji, które idealnie uzupełniają słodki smak śliwek. Mimo, że pączki są smażone, to dodany alkohol sprawia, że ciasto nie wchłania dużo oleju. Poniżej przepis.

Składniki:
- 140 ml mleka migdałowego
- 20g drożdży
- 60 g cukru/erytrytolu
- 500 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 30 ml wódki
- 1l oleju rzepakowego do smażenia
Nadzienie:
- 500 g powideł śliwkowych
- 100 g pistacji
Przygotowanie:
Mleko podgrzej. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka, ponieważ drożdże nie wyrosną. Do mleka dodaj pokruszone drożdże. Następnie dodaj żółtka oraz jajko. Na końcu dodaj mąkę i wódkę (wódkę możesz zastąpić spirytusem).. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto poddaj wstępnemu zagnieceniu. Wyrabiaj je ręcznie przez minimum 10 minut. Odstaw je do wyrośnięcia. Koniecznie ciasto przykryj ściereczką. Czekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 13 części. Każda z nich po około 75 g. Z każdej części uformuj małe bułeczki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną smaż je w oleju z obu stron, aż uzyskają złotobrązowy kolor.
Pączki podczas smażenia przekręcaj za pomocą wykałaczki. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Odsączaj na ręczniku papierowym, a następnie nadziewaj je powidłami śliwkowymi. Wierzch pączków ozdób powidłami i siekanymi pistacjami.
Smacznego!