Papryka konserwowa do słoików – przepis tradycyjny

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 5–6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
  • opcjonalnie: koper, czosnek, cebula do każdego słoika

Przygotowanie:

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki lub większe kawałki.

Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika włóż:

  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek cebuli
  • mały baldachim kopru
  • kilka ziaren gorczycy i pieprzu

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.

Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.

Włóż paprykę do słoików ciasno, ale nie ugniataj.

Zalej wrzącą zalewą do pełna.

Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 10–15 minut od zagotowania. Po wystygnięciu odstaw słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Ekspresowe rurki z kremem śmietankowym

Składniki: Na rurki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275–300 g) 1 jajko (do posmarowania) cukier puder do posypania…

Sernik krakowski

Składniki: Ciasto kruche (na spód i kratkę): 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru…