Papryka konserwowa w słoikach – słodko-kwaśna, chrupiąca i aromatyczna

Składniki:
Składniki:
Na 6 średnich słoików:
- 2 kg czerwonej papryki (najlepiej mięsistej)
- 4–5 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 12 ziaren pieprzu czarnego
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10% (250 ml)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli (kamiennej, niejodowanej)
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Odstaw do góry dnem na ściereczkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski lub większe kawałki.
Do czystych, wyparzonych słoików włóż po:
1 liściu laurowym
2 ziarnach ziela angielskiego
2 ziarnach pieprzu
1 ząbku czosnku
odrobinie gorczycy
Włóż paprykę do słoików, lekko dociskając, ale nie miażdżąc.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gotuj 2–3 minuty.
Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI